UltraiQ is ook beschikbaar als een pay-per-use web app: UltraiQ Online Lees meer

UltraiQ

UltraiQ is een vijf minuten kwaliteitscontrole programma voor echografie transducers. Meerdere grootschalige onderzoeken naar de staat van transducers hebben bewezen dat tot 40% [1, 2, 3] van alle echografie transducers in klinisch gebruik defect zijn. Met gebruik van UltraiQ hadden deze defecten in een vroeg stadium gedetecteerd en verholpen kunnen worden. Vals negatieve en vals positieve diagnoses als gevolg van een defecte tranducer zijn ook voorgekomen[2].

Door de gebruikersvriendelijke interface en compatibiliteit met tal van nationale en internationale richtlijnen, is UltraiQ een must-have software voor een snelle, gestandaardiseerde en strict objectieve kwaliteitscontrole. De software is in Nederland ontwikkeld door Cablon Medical. De ontwikkeling van het programma gaat voortdurend door. Zo wordt het programma constant bijgewerkt om aan de nieuwste methodes en richtlijnen te conformeren. Lees verder onderaan deze pagina of bekijk de korte demonstratie video hieronder!

Demo video

Wilt u meer weten?  Neem contact met ons op voor een live demonstratie, of vraag een brochure aan.

Vraag demo aan

Reproduceerbaarheid en automatische vs. handmatige metingen

Tot op heden zijn er drie onafhankelijke onderzoeken gedaan naar de reproduceerbaarheid van UltraiQ Desktop. Ieder van deze studies heeft bewezen dat de reproduceerbaarheid van de metingen uitstekend is. De Mayo Clinic[4] heeft aangetoond dat de inter-gebruikersvariatie van de verschillende metingen tussen de 1 en 3% ligt. Het Brighton and Sussex University Hospital Trust heeft geconstateerd dat de inter-gebruikersvariatie tussen de 0,1 en 3,4% ligt. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevond dat de inter-gebruikersvariatie tussen de 0 en 2% ligt[6].

Zonder het gebruik van software ligt de reproduceerbaarheid van de metingen tussen de 0,4 en 22,4%. Het gebruik van software verbetert de reproduceerbaarheid met een factor 4 tot 8!

Download de nieuwste versie van UltraiQ Desktop hier

UltraiQ Desktop werkt het best met de op maat gemaakte UltraiQ fantoom set, maar de software werkt ook samen met third-party general purpose kwaliteitscontrole fantomen. Op dit moment worden de volgende fantomen ondersteund:

 • Cablon UltraiQ phantom set
 • ATS 539, 549, 550, 551, 570
 • CIRS 040, 040GSE, 054GS
 • Gammex 403, 403GS, 405GS, 406
 • Kyoto Kagaku N-365

Rapporten
Iedere meting wordt gearchiveerd in de SQL database die UltraiQ ondersteunt. De resultaten database kan in uw netwerk draaien en kan eenvoudig weergegeven worden via elke internet browser. Als alternatief kunt u ook Excel of PDF documenten exporteren

Compatibiliteit
UltraiQ is compatibel met

 • NVKF WAD protocollen
 • IEC 62736
 • IPEM report 102
 • EFSUMB TQA

De volgende metingen kunnen binnen twee minuten uitgevoerd worden met UltraiQ:

 • Elementuitval
 • Signaal-ruis verhouding
 • Contrast / dynamisch bereik
 • Axiale resolutie
 • Laterale resolutie
 • Afstandsnauwkeurigheid
 • Penetratiediepte

De ondersteunde metingen kunnen in twee groepen gesplitst worden. De elementuitval en signaal ruis verhouding metingen zijn statustesten. Deze metingen kunnen uitslag geven over de staat van de transducer, zonder dat hiervoor een historische acceptatietest nodig is.

De overige metingen zijn zogenaamde trend analyse metingen. Het doel van deze metingen is het vergelijken van de beeldkwaliteit van de transducer tijdens de acceptatietest, met de kwaliteit zoals die vandaag gemeten wordt.

Bestandsformaten
Alle veel voorkomende bestandsformaten worden ondersteund in UltraiQ. De ondersteunde formaten omvatten DICOM, BMP, JPG en TIFF. DICOM video bestanden zijn tevens ondersteund. Indien uw echografie machine geen digitale output heeft, dan kunt u gebruik maken van de frame grabber om de analoge video output van uw machine te digitaliseren.

DICOM node
UltraiQ heeft een ingebouwde DICOM node. Deze zorgt ervoor dat u DICOM bestanden direct via het netwerk naar UltraiQ kunt sturen vanaf uw echografie machine of PACS systeem.

Testimonial

“UltraiQ Desktop is een geschikt softwarepakket voor het doen van kwaliteitscontroles op echo toestellen voor gebruikers die in korte tijd een reeks kwaliteitscontroles willen uitvoeren. De intuïtieve interface stelt de gebruiker in staat om snel een aantal metingen te doen op een beperkt aantal beelden. Trendanalyses worden automatisch bijgewerkt na een nieuwe meting, waardoor de kwaliteit van de systemen bewaakt kan worden.

De automatische analyse van de beelden is een trade-off tussen tijdbesparing en meer fundamentele analyse. Hoewel gebruikers hun eigen analyse op de data kunnen loslaten, is men beperkt in het integreren van eigen automatische analyses.”

Lida Dam-Vervloet en Daniël den Boer
ISALA Klinieken Zwolle

UltraiQ fantomen

Echografie kwaliteitscontrole (QA) fantomen zijn ontworpen om de beeldkwaliteit van uw echografie apparatuur te beoordelen. Wij bieden zowel eenvoudige en voordelige uniformiteitsfantomen
alsmede uitgebreide general purpose fantomen voor meer geavanceerde metingen. Met gebruikmaking van UltraiQ kunt u de variatie in de metingen reduceren tot een zeer acceptabele 1 tot 3%.

Uniformiteits fantoom

Het uniformiteitsfantoom wordt gebruikt voor de eenvoudigste en snelste metingen. Dit type fantoom kan bijvoorbeeld ingezet worden om te bepalen of uw echografie transducer verzwakte of defecte elementen heeft. Dit type meting wordt vaak een uniformiteitsmeting genoemd. Zwakke of defecte piëzoelektrische elementen kunnen problemen als een verslechterde resolutie, een verlies aan penetratiediepte of een verlaagd contrast veroorzaken.

Lees meer

UltraiQ General Purpose fantoom

Cablon Medical biedt fantomen op rubberbasis aan. Door gebruik te maken van het UltraiQ general pupose fantoom kunt u bijvoorbeeld het contrast en de penetratiediepte van uw echografietransducer bepalen. Het UltraiQ general purpose fantoom is geschikt voor elke 2D transducer.

Lees meer

1: Wildner, Kollmann (2015): Ultrasound within the Austrian mammography screening: evaluation after the first year

2: Martensson (2007): High incidence of defective ultrasound transducers in use in routine clinical practice

3: Hangiandreou (2011): Four-year experience with a clinical ultrasound quality control program

4: Long (2016): AIUM E-poster # 2370045: Evaluation of UltraiQ software for objective ultrasound image quality assessment

5: Gape (2017): Estimation of error in IPEM QA Tests using both manual and automatic image assessment

6: Pelk (2015): https://prezi.com/1wirh75hdr31/kwaliteitscontrole-echografie-het-inzicht-in-verbetering/