Patiënt Identificatie Module (PIM)

Elke radiotherapiebehandeling is anders, dosis en locatie op de het lichaam kunnen enorm variëren. Het is daarom van cruciaal belang dat elke patiënt correct geïdentificeerd wordt om er zeker van te zijn dat elke patiënt de juiste behandeling krijgt.

Op dit moment wordt de patiëntidentificatie meestal handmatig gedaan; bijvoorbeeld door de geboortedatum te checken of een foto te gebruiken. Deze methoden zijn foutgevoelig omdat ze niet geïntegreerd zijn in de workflow. Daardoor is het niet 100% zeker dat deze checks ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Radiotherapiegroep Arnhem en Cablon Medical hebben hun krachten gebundeld en een handpalm scanner ontwikkeld die gekoppeld is aan de versneller.

Geïnteresseerd in een gratis demo of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Vergelijking van biometrische meetmethoden

Na uitgebreid onderzoek is er gekozen voor een scanner die het vaatbed meet. Dit is een extreem accurate methode van identificatie omdat het bloedvatpatroon voor elk persoon uniek is. Het is nóg nauwkeuriger dan identificatie op basis van andere biometrische gegevens, zoals een vingerafdruk of een irisscan*. Het foutpercentage van een handpalmscan is 100 keer lager dan een vingerafdrukscan.

Bovendien kan een handpalmscanner op uitgebreidere wijze worden toegepast, omdat het geschikt is voor alle patiënten. Bijvoorbeeld, medicatie heeft geen effect op de handpalmscan, terwijl een vingerafdruk, bijvoorbeeld onder invloed van chemotherapie, tijdelijk kan verdwijnen. En, het scannen van een handpalm gaat ook snel. Dat is belangrijk aangezien de nieuwe identificatiemethode vele keren per dag zal worden toegepast.

Hoe werkt het?

Registratie

De patiënt schrijft zich in bij de ontvangstbalie waar beide handen worden gescand. De scan wordt bewaard als een encrypted code in een database welke onlosmakelijk is verbonden met de betreffende patiënt.

Verificatie

Elke keer als de patiënt naar de kliniek komt voor een radiotherapiebehandeling wordt de handpalm op de behandeltafel gescand. De scanner is draagbaar waardoor het gemakkelijk en snel werkt. De stap van de patiëntidentificatie kan niet worden overgeslagen, omdat de versneller niet kan worden gestart voordat er een positieve identificatie heeft plaatsgevonden.

Mocht een patiënt om wat voor reden dan ook geen scanner kunnen gebruiken, dan kan een laborant worden aangewezen om de behandeling te ontgrendelen met zijn eigen unieke handpalm.

Naast de registratie- en verificatieprocedure, is er nu ook wachtkamer module beschikbaar. De patiënt meldt zich dan bij elke afspraak eerst aan bij de aanmeldzuil in de hal. De patiënt krijgt dan te zien hoe lang de wachttijd bedraagt en bij welk toestel hij of zij wordt verwacht. De medewerkers kunnen via het systeem zien dat de betreffende patiënt aanwezig is wat onnodig in- en uitlopen voorkomt.

Voordelen van de Theraview patiëntidentificatie Module:

  • Voorkomt behandeling van de verkeerde patiënt
  • Is snel, non-invasief en heel nauwkeurig
  • Is volledig geïntegreerd in de bestaande workflow van radiotherapie-afdelingen
  • Heeft een optionele wachtkamermodule met voorzieningen voor patiëntinformatie
  • Helpt te voldoen aan de landelijke kwaliteitseisen doordat alle handelingen worden geregistreerd

PIM Datasheet

PIM_datasheet.pdf

PIM uitgelegd