Adaptiiv 3D printing software oplossing

Nauwkeurig op een efficiëntere manier

Oppervlakkige tumoren zijn moeilijk te bestralen vanwege de fysica van röntgenstraling met megavoltage (opbouweffect). Om de tumor zo doeltreffend mogelijk te bestralen wordt er daarom vaak gebruik gemaakt van een bolus. Vaak worden deze gepersonaliseerde bolus nog handmatig gemaakt. Het resultaat is niet altijd bevredigend in termen van pasvorm (niet goed aansluitend) en reproduceerbaarheid. Daarnaast kan het een tijdrovend proces zijn omdat het harden van de vormen relatief lang duurt. Met de Adaptiiv 3D printing software oplossing is het mogelijk om patiëntspecifieke bolussen te creëren, voor foton- en elektronenradiotherapiebehandeling, evenals oppervlakte-brachytherapie-applicators met hoge dosissnelheid (HDR), rechtstreeks afgedrukt vanuit een 3D-printer. De Adaptiiv-softwareoplossing kan rechtstreeks worden geïntegreerd met de meeste behandelingsplanningssoftware, zodat artsen een patiëntspecifieke bolus of applicator kunnen ontwerpen en 3D-printen.

Waar bestaat Adaptiive 3D printing oplossing uit?

The Adaptiiv 3D printing oplossing bestaat uit software, hardware en printmateriaal (filamenten)

Software

De Adaptiiv software kan DICOM-gegevens afkomstig van CT-scans van patiënten converteren en deze omzetten in een digitaal model dat kan worden afgedrukt, ongeacht hoe groot, klein of complex. De software kan direct worden geïntegreerd met de meeste behandelingssoftware. Er is geen complexe training nodig om met het Adaptiiv te kunnen werken.

Hardware

Adaptiiv beveelt de Axiom 20 Dual Direct Drive 3D-printer aan. Door deze printer te gebruiken is het niet langer nodig om patiëntgegevens extern uit te wisselen om de bolussen te kunnen maken. Instituten zijn zelf in staat om patiënten intern te bedienen en eventuele wijzigingen snel aan te passen.

Printmateriaal

3D-bolussen zijn ontwikkeld om bolussen passend te maken aan de individuele lichaamsvormen. De filamenten zijn gemaakt van polylactic acid (PLA), een bioplastic afkomstig van een plantaardige bron. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren, mate van flexibiliteit en dichtheid.

De voordelen van Adaptiiv 3D printing software oplossing

 • Verkort de insteltijd van de patiënt; verhoogt het aantal behandelingen dan kan worden uitgevoerd op lineaire versnellers
 • Draagt bij aan een meer nauwkeurige dosisafgifte in het behandelingsgebied
 • Kan passend op het lichaam worden gemaakt waardoor anatomische onregelmatigheden kunnen worden gecorrigeerd
 • Besparing op brachytherapie en gemoduleerde bolusbehandelingen

 

 

Voorbeeld van klinische workflow

Bolus modellen

Drie verschillende modellen kunnen worden geproduceerd met verschillende dichtheid flexibiliteit.

Uniform Thickness Bolus

Ontworpen in het behandelingsplanningssysteem voor gebruik met fotonen- of elektronenradiotherapie. De op maat gemaakte pasvorm kan luchtruimten elimineren, waardoor de nauwkeurigheid van de behandeling wordt verbeterd.

Modulated Electron Bolus

Een op maat gemaakt, geoptimaliseerd bolusontwerp dat modulatie van de elektronenstraal biedt om de voorgeschreven isodose aan de PTV aan te passen, waarbij het onderliggende normale weefsel wordt gespaard.

Brachytherapy Applicator

Hiermee kunnen gebruikers specifieke applicators maken die holle katheterbanen direct in de structuur afdrukken. Deze zeer aanpasbare oppervlakte-applicator biedt een optimale dosisverdeling.

If you have any questions about our 3D printing software solutions, please contact us!

  Preamble *

  Mr.Mrs.

  Initial(s)*

  Insertion

  Last name*

  Hospital/Company

  Function

  E-mail address*

  Phone number*

  Question/Comment*

  * = Required