Adaptiiv 3D printing software oplossing

Nauwkeurig op een efficiëntere manier

De gewenste dosisverdeling in oppervlakkige tumoren is moeilijk te garanderen vanwege het huidsparende effect bij megavolt fotonen. Daarom wordt er bij oppervlakkige bestralingsgebieden een bolus geplaatst om zo het opbouweffect te verschuiven en de gewenste dosis in het oppervlak van het doelgebied te krijgen. Op dit moment worden gepersonaliseerde bolussen nog vaak met de hand gemaakt. Het resultaat hiervan is niet altijd bevredigend wat betreft pasvorm (air-gaps) en reproduceerbaarheid. Daarnaast is het vaak een tijdrovend proces omdat het uitharden van mallen en bolus relatief lang duurt. Met de ADAPTIIV 3D-printsoftwareoplossing is het mogelijk om patiënt specifieke bolussen te maken voor de behandeling met fotonen- en elektronenbestraling, evenals high dose rate (HDR) oppervlakte-brachytherapie-applicators, rechtstreeks geprint vanaf een 3D-printer. De ADAPTIIV-softwareoplossing kan rechtstreeks worden geïntegreerd met bestaande planningsoftware.

Waar bestaat Adaptiive 3D printing oplossing uit?

The Adaptiiv 3D printing oplossing bestaat uit software, hardware en printmateriaal (filamenten)

Software

De Adaptiiv software kan DICOM-gegevens afkomstig van CT-scans van patiënten converteren en deze omzetten in een digitaal model dat kan worden afgedrukt, ongeacht hoe groot, klein of complex. De software kan direct worden geïntegreerd met de meeste behandelingssoftware. Er is geen complexe training nodig om met het Adaptiiv te kunnen werken.

Hardware

Adaptiiv beveelt de Raise3D Pro 2 Plus series printer aan. Door deze printer te gebruiken is het niet langer nodig om patiëntgegevens extern uit te wisselen om de bolussen te kunnen maken. Instituten zijn zelf in staat om patiënten intern te bedienen en eventuele wijzigingen snel aan te passen.

Printmateriaal

3D-bolussen zijn ontwikkeld om bolussen passend te maken aan de individuele lichaamsvormen. De filamenten zijn gemaakt van polylactic acid (PLA), een bioplastic afkomstig van een plantaardige bron. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende kleuren, mate van flexibiliteit en dichtheid.

De voordelen van Adaptiiv 3D printing software oplossing

 • Verkort de insteltijd van de patiënt; verhoogt het aantal behandelingen dan kan worden uitgevoerd op lineaire versnellers
 • Draagt bij aan een meer nauwkeurige dosisafgifte in het behandelingsgebied
 • Kan passend op het lichaam worden gemaakt waardoor anatomische onregelmatigheden kunnen worden gecorrigeerd
 • Besparing op brachytherapie en gemoduleerde bolusbehandelingen

 

 

Voorbeeld van klinische workflow

Bolus modellen

Drie verschillende modellen kunnen worden geproduceerd met verschillende dichtheid flexibiliteit.

Uniform Thickness Bolus

Ontworpen in het behandelingsplanningssysteem voor gebruik met fotonen- of elektronenradiotherapie. De op maat gemaakte pasvorm kan luchtruimten elimineren, waardoor de nauwkeurigheid van de behandeling wordt verbeterd.

Modulated Electron Bolus

Een op maat gemaakt, geoptimaliseerd bolusontwerp dat modulatie van de elektronenstraal biedt om de voorgeschreven isodose aan de PTV aan te passen, waarbij het onderliggende normale weefsel wordt gespaard.

Brachytherapy Applicator

Hiermee kunnen gebruikers specifieke applicators maken die holle katheterbanen direct in de structuur afdrukken. Deze zeer aanpasbare oppervlakte-applicator biedt een optimale dosisverdeling.

Heeft u vragen over Adaptiiv 3D printing, neem gerust contact met ons op.

  Preamble *

  Mr.Mrs.

  Initial(s)*

  Insertion

  Last name*

  Hospital/Company

  Function

  E-mail address*

  Phone number*

  Question/Comment*

  * = Required